a

Silk Ferries

beauty myths

autorka: Valeria Cascino

V Silk Ferries jsme dali hlavy dohromady a řekli jsme si, se s vámi podělíme o nejčastější mýty v oblasti krásy a kosmetiky. A některé jsou tak časté, že nám to nedalo, všechno jsme prohledali, konzultovali a zjišťovali, abychom vám přinesli nic než čistou pravdu 🙂

MÝTUS: „Olej vždy jako poslední fáze péče o pleť.“

Není tak úplně pravda… zde záleží na typu oleje. Důležité je znát, který olej použít a jak vše vrstvit, protože pleť pro správnou funkci potřebuje nejen posilující živiny, ale také hydrataci a vláhu. Tu pleti dodáváme například růžovou vodou nebo krémy a séry s obsahem kyseliny hyaluronové. Pojďme si to zjednodušit a rozdělit oleje na dva typy – hutné oleje a lehké oleje.

Hutné oleje pracují hlavně na povrchu pleti. Úkolem hutných olejů, je zabránit úniku vláhy vytvořením ochranného filmu. Ty jsou vhodné zvláště pro suchou pleť, která není schopná vláhu v pleti udržet.

Hutné oleje zůstávají na povrchu pleti a špatně se vstřebávají. Proto musí přijít na řadu musí jako POSLEDNÍ. Jejich molekuly jsou totiž těžší než molekuly vody. Proto pokud dáte takovýto olej jako první, tak vláha a živiny z krémů a sér se přes něj nedostanou. To se podepíše na vaší pleti tím, že pleť po dlouhodobém používání zhrubne a ztratí zdravou barvu.

Na druhou stranu tu máme lehké oleje, které pracují hlavně uvnitř pleti. Jsou molekulárně mnohem lehčí a mají větší podíl nenasycených tuků a kyselin než hutné oleje. Tyto oleje napomáhají tvorbě lipidové vrstvy a tím obnovují a zpevňují ochranou bariéru kůže a napomáhají jejímu hojení. Lehké oleje přijdou na řadu hned PO očištění pleti a PŘED nebo MÍSTO séra. V případě, že takovýto olej dáte jako poslední, tak mu nedáte prostor, aby vám dodal do pleti cenné živiny.

Ovšem olej, ať už ten lehký nebo hutný, sám o sobě nestačí, vláha a hydratace je alfou a omegou péči o pleť a tu do pleti vpravíte jen správným vrstvením vámi zvolené péče.

Tip Silk Ferries:
Když ale před nanesením “lehkého oleje” navlhčíte pleť růžovou vodou od Mauli Rituals, Supreme Rose Mist s kyselinou hyaluronovou, tak napomůžete hydrataci a olej se lépe vsákne do pleti a vy už nemusíte použít krém.

HUTNÉ OLEJE: kokosový olej, bambucké máslo, makový olej, lněný olej, olivový olej

LEHKÉ OLEJE: arganový olej, opunciový olej, olej z vinných semínek, jojobový olej, šípkový olej, růžový olej

MÝTUS: „K čemu další péče na obličej, když kokosový olej zvládne vše.“

Ať už jste četli či slyšeli cokoliv, kokosový olej na obličej nepatří! Usmažte si na něm lívance, namažte si ho na suché lokty a kolena, na vlasy, jen si ho nedávejte na obličej. A to z mnoha důvodů.

Jedním z nich je, že je plný nasycených tuků, které mohou výrazně zhoršit některé problémy citlivé pleti jako například rosacea/růžovka, periorální dermatitida nebo ekzém. Je to způsobeno tím, že jsou molekuly kokosového oleje velké a špatně se dostávají do pleti. To znamená, že kokosový olej zůstává na povrchu pleti a těžko se vsakuje. A ačkoliv pleť chrání před únikem vláhy, tak vaše pleť se bude po určitém čase cítit tak, jako byste na ní dali plastový sáček. Kožní buňky tak nemají přístup ke vzduchu a detoxikaci. Proto by rozhodně neměl být používán místo krému ani jako finální krok péče o pleť. Spíše ho využívejte coby balzám na místa, kde je kůže na těle silnější – jako paty, kolena nebo lokty, prospívá také skvěle vlasům.

Dalším důvodem, proč kokosový olej nepoužívat je, že je silně komedoní. To znamená, že ucpává póry a tím způsobí akné. Komedoní látky se hodnotí na stupnici od 0–5, kdy 0 nezpůsobuje pupínky a 5 se řadí mezi silně komedoní látky. Na této stupnici má kokosový olej číslo 4. Pokud nemáte vyloženě velmi suchou pleť, tak vám s určitostí zanechá na obličeji pozdrav na rozloučenou.

Další je, že díky podstatně vysokému pH může ztenčit přirozenou ochrannou bariéru pleti známou jako kyselý plášť. Pleť je pak náchylnější na znečištění a k úniku vláhy. To pak způsobuje podráždění, ekzémy či loupání kůže.

PH označuje, zda jsou výrobky kyselé či zásadité. Vše se hodnotí stupnicí od 0 do 14, kdy naše kůže se pohybuje na čísle 5, voda na čísle 7 – což je neutrální a pH kokosového oleje se pohybuje okolo 8. Každý stupeň pH je 10× silnější než ten předchozí. Tudíž kokosový olej je v přepočtu až 1000× zásaditější než naše pleť. A zatímco naše kůže je schopná se vyrovnat s produkty s nízkým pH (tudíž kyselým), tak má mnohem větší problém se zásaditými produkty a velmi těžce se navrací zpět na své pH.

Kokosový olej sice přináší kůži a pleti spoustu benefitů, ale s tím také spoustu problémů. Proto je nasnadě zeptat se, proč kokosový olej sám o sobě na pleť používat, když jsou na trhu mnohem lepší varianty.

Tip Silk Ferries:
Zkuste kokosový olej nahradit například avokádovým olejem, který zejména pomůže suché a podrážděné pleti a pokožce nebo v případě mastnější pleti zkuste jojobový olej, či olej z opuncie Prickly Pear Seed Oil od Kahina Giving Beauty. A pokud se přece jenom nechcete kokosu vzdát, zkuste si najít produkty, kde je součástí složení.

MÝTUS: „Na čištění pleti přece stačí jen micelárka…“

Jedna z největších neřestí, se kterými se v Silk Ferries setkáváme. Micelární voda vítězí u žen na všech frontách – je to rychlá, cenově dostupná varianta a rozpustí veškerý make-up. Pro nás líné ženy svatý grál. Kde vlastně je problém s micelární vodou? Při špatném používání pleti micelární voda více uškodí, než pomůže a popravdě, 90 % žen používá micelární vodu špatně.

Micelární voda se skládá z povrchově aktivních látek, takzvaných surfaktantů. Jsou v podstatě molekuly oleje ve suspenzované v měkké vodě. Tyto látky se běžně využívají v čistících prostředcích i v kosmetice a napomáhají zbavovat nečistot. Ale pokusím se vám laicky vysvětlit, jak vlastně micely fungují. Na povrchu (nejen pleti, ale jakémkoliv) napomohou odmastit a emulgovat oleje a tuky tak, aby mohli být odplaveny. Prakticky umožní odlepit nečistoty od povrchu, ale nečistot jako takových ho nezbaví.

Pojďme si to ukázat na čistícím prostředku na podlahu. Pokud ho nalejete rovnou z lahve na zem, tak to samozřejmě nečistoty uvolní. Když k tomu přidáte mop, tak to nečistoty i odstraní, ale na povrchu vám zbyde povlak. A to samé se stane s vaší pleti. Běžně to chodí tak, že vezmeme vatový tampónek, nalijeme na něj micelární vodu a otřeme a nečistoty na povrchu naší pleti jsou pryč. Jediné, co zbyde jsou micely, které vytvoří povlak, přes který se další péče není schopná dostat. Důležité je poukázat také na to, že nečistoty z ovzduší, smogu či ucpané póry zůstanou na pleti i přes použití micelární vody.

Pokud tedy zkombinujeme tento povlak na pleti s hromadící se nečistotou tak nám z toho právě vznikají pupínky, ucpané póry, podráždění nebo právě vysušení pleti, protože se vaše péče právě kvůli micelární vodě není tak účinná, jak by měla být. Proto je důležité po použití micelární vody obličej smýt alespoň obyčejnou vodou, aby se povlak z micelární vody a zbytkové nečistoty odplavily.

Jak jsem již říkala, micelární voda pracuje jen a pouze na povrchu pleti a do hloubky se nedostane. Pokud chcete mít krásnou pleť, je potřeba zapojit i odličovací oleje či gely, které se postarají o to, aby hluboko usazené nečistoty nedělali na pleti neplechu. Pouze správným odlíčením a očištěním pleti (dvě diametrálně jiné věci) se tak zbavíte ucpaných pórů či nečistot z ovzduší, které způsobují předčasné stárnutí. A samozřejmě pokud k tomu přidáte správně zvolenou péči, tak uvidíte po prvním měsíci velkou změnu.

Tip Silk Ferries:
Zvyk je někdy těžké překonat a pokud se své micelární vody nechcete zbavit, tak z ní udělejte součást dvojího čištění. Micelární vodou nejprve zbavte pleť hrubých nečistot a poté dočistěte čistícím gelem nebo olejem, které odstraní vše do hloubky. Zvlášť skvělé jsou ty od Elemental Herbology, mrkněte se! Zkuste se odpoutat od svých starých zajetých (zlo)zvyků, ať už jde o micelární vodu nebo kokosový olej a vyzkoušejte naše tipy!

Odeslat komentář