a

Silk Ferries

Váta

autorka: Valeria Cascino

Ájurvéda říká, že v těle cirkulují tři odlišné energie, Váta, Pitta a Kapha. Ty řídí fyziologickou aktivitu a jejich rozdílné proporce určují osobnost a fyzickou konstituci. V ideálním světě bychom všichni byli dokonalou rovnováhou 3 energií, ale většina z nás má hlavní a vedlejší dóšu, které mají na tom jak naše tělo a mysl fungují lví podíl.

V Silk Ferries, při ošetřeních řešíme to, jaký má vliv naše primární neboli dominantní dóša na fungování naší pleti. V sériích článků, jsme se rozhodli vám to nastínit. A jako první se vrhneme na ty z nás, kteří mají dominantní dóšu v podobě Váty. Ta tvoří prostor a vzduch a v našich tělech ovládá jakoukoli formu pohybu jako proudění tekutin, dýchání, tlukot srdce nebo mrkání a myšlenky. Ale kdo je vlastně Váta?

Kdo je váta?

Váta je jako vítr, nikdy nevydrží sedět nečinně moc dlouho a neustále se mění. Váty bývají často velmi vysoké nebo naopak velmi malé, s přirozeně štíhlou postavou a někdy s vystouplými kostmi. Mají rychlé spalování, ale tvorba svalstva k jejich přednostem nepatří a stojí je to mnoho úsilí. Příkladem klasické váty mezi zahraničními celebritami je například Gwyneth Paltrow, Keira Knightley nebo představitelka právničky Ally McBeal Calista Flockhart.

Pohyb, proměnlivost a neposednost se odráží v jejich osobnosti. Tito lidé často bývají velmi aktivní a flexibilní. K lásce i všemu ostatnímu přistupují váty s velkým zápalem a oddaností.  Do všeho se pustí s nadšením a kreativitou. Jejich přemíra energie a dobré nálady je doslova infekční, stejně tak jako její výkyvy nálad. Rychle se učí a vše rychle chápe, ale v mžiku vše skartuje a zapomene.

Jak se projevuje nevyrovnaná váta?

Nevyrovnaná váta se po povahové stránce projevuje především úzkostnými stavy, sebeobviňováním a změnami nálad. Když přejdeme k fyzické stránce, tak hlavními projevy nevyrovnanosti je zácpa, plynatost, bolesti zad a kloubů, artritida nebo ekzém.

Jak udržet rovnováhu?

Pro udržení v rovnováze, je pro Vátu důležité, aby do svých hektických dnů vsunula určitou pravidelnost, a to jak v počtu jídla denně, tak i v čase pro spánek. Nepravidelná denní rutina se totiž Vátám podepisuje na těle i duši. Jedním z největších strašáků váty je plně klimatizovaná kancelář. Váty jsou totiž ve své podstatě zimomřivé a pobyt v suchém a větrném prostředí je vyvádí z míry. Váty by se měly udržovat v teple, jíst především teplá jídla a pít během dne vlažnou vodu nebo bylinkové čaje. To vše by mělo přispět k udržení rovnováhy.

Váta a její pleť

I když je váta v rovnováze tak má velmi tenkou, suchou a někdy až hrubou pleť takřka bez viditelných pórů. Ale právě proto má mnohem větší tendence k tvorbě vrásek než ostatní dóši. Váta také často trpí zašedlými kruhy pod očima, hnědou pigmentací nebo tvorbou prasklin.

Při nerovnováze mají Váty tendenci k extrémně suché a popraskané kůži, pnutí, vráskám, ale hlavně k svědivým ekzémům. Suchost se projevuje i na rtech, ty při nerovnováze bývají často až popraskané. Proto je pro Vátu důležité se soustředit hlavně na celkové dodání hydratace a živin, a to jak zvenčí, tak zevnitř.

Péče při rovnováze

Co se týče péče o pokožku, tak by váty měli především dbát na správné a co nejjemnější očištění pleti, aby předešli narušení PH pokožky. Soustředit by se měly na krémová odličovadla. Váty by měly používat především produkty s regeneračními a hojivými složkami jako je olej z pelargonie, který pomáhá proti vysušování pleti nebo olej z granátového jablka a šípku, které napomohou udržení vláhy v pleti, dodají výživu a povzbudí tvorbu kolagenu.

Mezi oleji hledejte především ty, které mají v sobě větší podíl kyseliny olejové. Ta se řadí mezi mastné kyseliny, která na pleti vytvoří vysoce hydratační vrstvu.

Péče na míru

Mezi ideální produkty na suchou pleť jako je Váta bychom určitě zařadili odličovací mléko Bio-Cellular Super Cleanse od Elemental Herbology. Toto odličovací mléko je svou konzistencí i složením ideální pro pleť Váty. Díky AHA kyselinám, omega 3, 6 a 9 a šípkovému oleji tento odličovač účinně odstraní veškeré nečistoty. Postará se i o vyplnění a zklidnění pleti a povzbudí buněčnou výměnu a tím omezí výskyt vrásek.

Tišící pečující olej Water Soothe Facial Oil od Elemental Herbology mistrně kombinuje směs 14 rostlinných a esenciálních olejů. Zde se o pleť váty postará především heřmánek a damašská růže, které hloubkově hydratují a zabraňují známkám předčasného stárnutí. Po případě použijte jako základ Vayu Concentrate od Mauli Rituals, který je předem určen pro problémy suché pleti. Je to ideální pleťový booster, který můžete přimíchat do svého krému nebo použít jako před nanesením krému pro zvýšení hydratace. Svůj základ má v olejích z pupalky, šípku a rostlinného skvalenu. A přidané jsou účinné extrakty z granátového jablka, kardamomu a indického ženšenu. Tento koncentrát zjemňuje vrásky, ale hlavně uleví a hloubkově hydratuje.

Neměli bychom také zapomínat na krémy, které jsou dostatečně výživné a krásně se vpijí do pleti. Ideální jsou pro Vátu multifunkční masky, které lze použít jak denní a noční krém tak i jako hloubkově vyživující noční péče. Jednou z nich je Moisture Mask od Kahina Giving Beauty. Ta obsahuje kombinaci černého ovsa, extraktu z červených hroznů a olej z opuncie, které hloubkově hydratují, udrží vláhu v pleti a vyplní vrásky způsobené dehydratací. Další z těchto masek se jmenuje Facial Soufflé od Elemental Herbology. Facial Soufflé je kombinací patentovaných rostlinných složek s přírodními oleji a extrakty, které zvláční, zpevní a vyplní pleť. A buďto je použijete jako krém a vmasírujete malé množství do pleti nebo nanesete v silnější vrstvě a necháte přes noc působit.

V případě však, že vaše pleť je v nerovnováze, a převažující váta vám dělá neplechu, tak zkuste zařadit denní krátké masáže teplým olejem. Na zklidnění se hodí i obklady z heřmánku nebo avokádové oleje. A v případě, že ani to nestačí, zkuste Beldi Soap od Kahina Giving Beauty. Beldi Soap je tradiční marocká pasta z černých oliv, která dříve byla využívána dermatology pro léčení kožních onemocnění jako je ekzém. Olivy totiž vytvoří jemnou bariéru z lipidů, dodají mastné kyseliny a odstraní nečistoty. A co je skvělé, že jde použít jak na tělo, na pleť ale i na pokožku vlasů – jako peeling, jako změkčující maska nebo jako skvělý sprchový gel.

A příště? Příště se mrkneme na vás milé Pitty…

Odeslat komentář