a

Silk Ferries

Pleť

autorka: Andrea Špálová

Věděli jste, že průměrná žena používá asi 12 kosmetických produktů? A muži nejsou o moc pozadu, přibližně jich za den využijí 7. Každý den používáme mýdla, tělová mléka, peelingy, tonery, čisticí gely, opalovací krémy, makeup, deodorant… A naše pokožka vstřebává až 60 procent všeho co na ní naneseme! Je to náš největší orgán, na který ale často zapomínáme. Mimo používání přírodních kosmetických produktů bez pro tělo toxických ingrediencí, se o naši pokožku můžeme starat i zdánlivě “jednoduchými” pravidly. Takových pár rad pro krásnou, vyživenou a zářící pleť. A jaké to jsou?

1. Čistěte si vaši pleť denně

Protože vaše pleť neustále vylučuje odpadní látky a zbavuje se mrtvých zbytků kůže, každodenní čištění je prostě nutnost. Vše co potřebujete je jemný, přírodní čisticí gel určený pro váš typ pokožky. Pokud přes den nosíte makeup, pudr nebo tvářenou, je naprosto nezbytné, abyste si večer před spánkem pleť vyčistili. Zabraňuje to ucpávání pórů, tvorbu případného akné či černých teček. A i pokud nenosíte makeup, je dobrý nápad alespoň si umýt pleť vlažnou vodou, protože náš přirozený maz na naší pleti přitahuje okolní nečistoty jako magnet. A ty přece na pleti nechávat nechceme. Jak jsme si již dříve řekli, všechno, co na pleť nanášíme se vstřebává!

2. Zaměřte se na kvalitní stravu

Jste to co jíte. A je na tom i něco pravdy. To co jíte přímo ovlivňuje to jak vypadáte a jak se cítíte. Nejrychlejší a nejlevnější způsob jak vypadat lépe fyzicky a i se lépe cítit mentálně je zaměřit se na zdravou a vyváženou stravu. Protože ta vyživuje naše tělo zevnitř a je to poznat na první pohled. Vaše strava by měla být tvořena hlavně z komplexních sacharidů, vlákniny, dostatku zdravých tuků a dostatečného množství bílkovin. A jak toho docílit? Snažte se zaměřit na základní potraviny! Nic nekomplikovat. Čím méně ingrediencí na obalu je, tím lépe! Protože jednoduchost je základ! Ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, oříšky, semínka! Hrajte si, experimentujte, snažte se mít na talíři duhu.

3. Pijte dostatek čisté vody

Jaký je rozdíl mezi seschlým a krásně lesklým jablkem? Když pomineme chemické ošetření, odpověď je VODA. Naše tělo je “obal”, který aby byl krásně pružný a pevný, musí být dostatečně hydratovaný! Naše tělo je až ze 70 % tvořeno vodou, jednou z nejdůležitějších anorganických sloučenin našeho těla. Není schopné fungovat bez dostatečného přísunu vody. Nemůžeme sehnout, protáhnout se, mrkat, zívat, smát se, skákat, dýchat, potit se… prostě nic. Navíc voda pomáhá roznášet živiny po našem celém těle, takže bez ní nemůžeme ani správně vstřebávat vitaminy a minerální látky. Denně bychom se měli snažit vypít kolem 2–3 l čisté vody (množství se odvíjí od věku, výšky, počasí, fyzické aktivity…), pokud však nejste fanouškem obyčejné vody, zkuste přidat například nakrájené ovoce, citrónovou či limetkovou šťávu!

4. Detoxikujte se – zevnitř i zvenčí

Jednoduše řečeno, vaše pokožka je prostředníkem mezi vaším vnitřním světem a okolím. Aby vše správně fungovalo a vy se cítili skvěle, je za potřebí pravidelné odstraňování odumřelých částí kůže, kožního mazu a potu z povrchu vaší kůže.

Zevnitř: voda a vláknina

Co vejde dovnitř musí i ven. Dostatečný pitný režim spolu s adekvátním příjmem vlákniny pomůže přirozeným procesům našeho těla, aby vše putovalo tím správným směrem. Kombinací těchto dvou základních živin můžete eliminovat možné vyrážky a nedokonalosti na vaší pleti. Nečistoty, které nejsou včas odstraněny ledvinami, močovým měchýřem, játry, plícemi a tlustým střevem, si najdou alternativní způsob jak se dostat ven – přes vaši pokožku. To je důvod proč se naší pleti říká “třetí” játra.

Zvenčí: suché kartáčování

Suché kartáčování je proces, který zabere přibližně 5 minut, a aplikujete ho před sprchou či koupáním ve vaně. Stimuluje mazové žlázy, s tím i podporuje přirozený krevní oběh v našem těle, odstraňuje odumřelé kožní buňky, aktivuje náš lymfatický systém a dodává tak naší pokožce krásný jemný a pružný vzhled. Stačí si vzít středně hrubý kartáč, ideálně určený přímo na tělo, a začít si kartáčovat tělo, směrem k srdci (například od konečku prstů na ruce směrem k rameni). Vynecháme akorát obličej, pohlavní orgány a prsa (pokud jste žena). Nakonec skočte do sprchy a smyjte ze sebe veškeré nečistoty. Po sprše ještě vyživte vaši pokožku vaším oblíbeným tělovým olejem či mlékem.

5. Hýbejte se

Pravidelná fyzická aktivita podporuje lymfatický a krevní oběh, zlepšuje trávení, povzbuzuje přirozenou detoxikaci vašeho těla a dodává kyslík všem buňkám. Každodenní fyzická aktivita je také klíčem k mentální pohodě. Může vám pomoci ráno načerpat energii nebo naopak po práci vyčistit hlavu od celodenních starostí. Pohyb funguje jako přirozené antidepresivum. Pokud máte tu možnost, vyzkoušejte pohyb na čerstvém vzduchu a na sluníčku jak je to jen možné (při delším pobytu venku nezapomínejte na opalovací krém!). Díky pocení se naše tělo ochlazuje a vylučuje nečistoty z našeho těla. Možností máte nespočet: procházka, běh, jízda na kole, jóga, tenis, plavání… je to jen a jen na vás!

6. Dopřejte si dostatek sluníčka: krátké slunění je dobrá věc

Naše společnost se stává čím dál tím více slunoplachou. Dny trávíme doma, v kanceláři nebo ve škole. Přitom každý živý tvor – rostliny, zvířata i lidé – potřebuje minimálně nějaké ty sluneční paprsky k tomu aby přežil. Samozřejmě, nadměrné vystavování se slunečním paprskům poškozuje naši pokožku (ne jen spálení od sluníčka, ale také opalování) v průběhu celého našeho života. Ale díky sluníčku jsme schopni absorbovat skrze naši pokožku vitamin D, který je esenciální pro správné vstřebávání vápníku. Sluneční paprsky pomáhají snižovat stres a krevní tlak, zvyšují produci hormonu štěstí – serotoninu v našem těle a pomáhají hojit jemné ranky na naší pleti. Přibližně 15–20 minut bez opalovacího krému na sluníčku pomáhá udržovat zdraví našich kostí a pleti. Ideálně se snažte “vaší denní dávku sluníčka  stihnout buď před 10. hodinou dopoledne nebo až později odpoledne, po 16. hodině, kdy sluníčko není tak silné.

7. Kvalitní spánek je klíčem k úspěchu

Spali jste dobře poslední noc? Spousta lidí vám odpoví že ne. A proč? Práce, děti, škola, Netflix či jiné ovlivňující faktory. Spánek se často přehlíží, ale je jedním z nejdůležitějších klíčů ke spokojenému životu a krásné pleti. Vždyť Šípková Růženka spala 100 let a měla pleť krásnou jako panenka, to už přece musí být dostatečný důkaz! Kvalitní spánek je totiž základem pro regeneraci celého našeho těla. Vaše tělo v noci produkuje růstový hormon, který pomáhá obnovení poškozeným buňkám, včetně těch kožních, vlasových i nehtových – a to celé během našeho spánku! Nedostatek spánku se projevuje nejen velkými černými kruhy pod očima jako panda, ale také ztrhanou a oteklou pletí, suchými vlasy, nedostatkem energie, oslabenou imunitou, depresí, zvýšenou chutí na jídlo a absencí sexuálního apetitu. Nedostatek spánku může způsobovat zvýšenou produkci stresového hormonu, kortizolu, jehož nadměrná produkce vede ke stárnutí pokožky. Spánek je tou nejlevnější cestou ke krásné pokožce, tak ji pojďme nezanedbávat a dopřát si každou noc kvalitní a zasloužený odpočinek!

Odeslat komentář