a

Silk Ferries

arganový ořech

autorka: Valeria Cascino

Arganový olej je stálicí jak v péči o pleť, tělo ale i vlasy – všelék, který zvládne takřka vše od léčby suché kůže, akné, vrásek po léčbu bolavých kloubů. Využívá se také v kuchyni, protože magicky snižuje cholesterol. Ne nadarmo se mu říká “tekuté zlato”! Marocké ženy ho používají po staletí, a náš beauty svět se ho nemůže nabažit. A můžete vzít jed na to, že ho najdete minimálně ve třech kosmetických produktech, které máte zrovna teď doma. Ale není arganový olej jako arganový olej. Jak tedy poznáme, že arganový olej, co kupujeme je ten nejlepší?

Kde a jak byl olej vyroben

Pravý a kvalitní arganový olej je spojen s místem zpracování. Arganový strom jako takový přirozeně roste jen a pouze v Maroku. I proto byla celá oblast arganového lesa začleněna mezi biosférické rezervace UNESCO. Ačkoliv se o pěstování arganových stromů snaží v Izraeli nebo v Tunisku, tak kvalita arganového oleje z Maroka je nesrovnatelná.

Velmi také záleží na půdě, podnebí a prostředí odkud arganové ořechy jsou. Například arganové ořechy z antiatlaského pohoří, odkud Kahina Giving Beauty získává arganový olej, jsou mnohem menší než z jiných oblastí. O to více je ale tento arganový olej bohatší na živiny.

Povídání o Kahině

Na pozitivní účinky arganového oleje jsem narazila už pár let zpátky a původně jsem ho chtěla používat na vlasy. Nevím ani jak se to stalo, ale místo na vlasech mi arganový olej čím dál častěji končil na mém obličeji. Mojí problematickou pleť krásně zklidnil a pupínky se dělali mnohem méně. V té době ale byl problém vůbec kvalitní arganový olej v Čechách najít. Proto nesmírně si ceníme toho, že se nám podařilo získat značku Kahina Giving Beauty do našeho sortimentu. Díky tomu vám můžeme nabídnout jednu z nejlepších značek založenou na tomto zázraku. Kahina Giving Beauty vyhrává každoročně ankety nejen za nejlepší arganovou značku, nejlepší odličovací olej a jiné… ale také je to značka, která se stará o to, aby ze svého zisku dávala i zpět. Ale o tom někdy jindy 🙂

Hand-made!?

Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy prahneme po všem domorodém a ručně vyráběném bude ručně lisovaný arganový olej svatý grál. Ovšem musím vás vyvést z omylu… Rozhodně je takovýto olej z marockých tržišť autentický, ale určitě nebude kvalitní ani hygienický. A zcela určitě by neprošel mezinárodními hygienickými normami, které významné značky jako Kahina, musí dodržovat.

Pravý a kvalitní arganový olej se lisuje pouze z arganových ořechů, které jsou sbírány a loupány ručně. ALE vždy je lisován za studena těmi nejnovějšími metodami za přísných hygienických podmínek.

Jestli doma máte ten správný olej, poznáte podle toho, že nemá žádné usazeniny. V případě, že je olej čirý bez usazenin – nakoupili jste správně! V případě, že je kalný s usazeninami – bohužel. Teď vás může utěšit jenom to, že máte doma autenticitu 🙂

Kozí efekt

Důležitý je také sezónní a udržitelný sběr. Arganový ořech je zralý pouze tehdy, kdy sám spadne na zem. A tak sběračky chodí denně setřásat nové zralé arganové ořechy. Kahina Giving Beauty pečlivě dohlíží na to, aby všechny ořechy byly sbírány ze země ručně a hlavně, aby neměly porušenou slupku.

Ptáte se proč? Odpověď vám dají všudy přítomné kozy. Ty totiž milují arganové plody! Jednoduše si vylezou na strom a spořádají je. Nestrávené ořechy projdou celým trávícím traktem… Arganový olej lisovaný z těchto ořechů bývá velmi cítit, je to znát hodně u levných olejů.

Vůně a barva

A teď k tomu, jak analyzovat arganový olej, když se vám nachomýtne do ruky… První je vůně. Když k arganovému oleji přičichnete, tak by měl mít velmi jemnou lehce oříškovou vůni, která po nanesení na kůži zmizí. V případě, že olej páchne, je hodně aromatický nebo z něj cítíte vůni levandule nebo naopak vůbec nic… máte v ruce parfémovanou variantu arganového oleje (nebo již zmíněnou tu kozí :). Tyto oleje prošly chemickým procesem, který je zbavil většiny účinných látek, a tudíž olej jako takový ztratil to nejcennější.

Další je barva – ta by měla být žluto zlatavá, ne tmavá a ne bezbarvá. Vždy by tam měl být žluto zlatý nádech. Pokud je olej tmavý, znamená to, že to s největší pravděpodobností není čistý arganový olej, ale s něčím smíchaný. V případě, že je zcela bezbarvý, tak to znamená, že byl chemicky filtrován, a tudíž zbaven mnoha účinných látek.

Balení, cena a ingredience

Kahina Giving Beauty a jiní, kteří se zabývají prodejem a zpracováním kvalitního arganového oleje říkají to samé! Dávejte si pozor na to, v čem je olej uložen, je to totiž jeden z hlavních indikátorů kvality. Obecně platí, že žádný poctivý výrobce by svůj milovaný olej nedal napospas slunci a teplu – které by mohli olej znehodnotit. A proto se vyhýbejte arganovému oleji v průhledném a plastovém obalu. Vždy vyhledávejte arganový olej, který je uložen v tmavé skleněné lahvičce, která uchová kvalitu, jakou takový olej má mít.

Teď k jednomu ožehavému tématu… a to je cena. KVALITNÍ LEVNÝ ARGANOVÝ OLEJ NENÍ. Je to jeden z nejdražších kosmetických olejů a z mnoha důvodů je lepší si za něj připlatit. A víte, kolik jader z ručně sbíraných a ručně rozlouskaných ořechů je potřeba na 1 litr oleje? 25–30 kilogramů. A k tomu je třeba minimálně dvakrát tolik arganových plodů a spousta a spousta hodin louskání.

A poslední tip, jak zjistit kvalitu: když se podíváte na obal nebo na lahvičku, tak v kolonce ingredients by mělo stát jen a pouze ARGANIA SPINOSA (kernel) oil.

Tipy na ten nejlepší olej už máte – takže hurá na nákupy. A ať už si koupíte olej u nás v Silk Ferries nebo u naší konkurence, řiďte se těmito radami 🙂 Nákup kosmetických olejů je především o kvalitě, a ne o kvantitě.

Odeslat komentář