a

Silk Ferries

Maskne

autorka: Valeria Cascino

Ať už se nám to líbí nebo ne, roušky se staly nedílnou součástí našeho života. A ačkoliv je už za týden budeme moci odložit alespoň venku, tak je stále budeme muset nasadit kdykoliv vejdeme do uzavřeného prostoru.

Zápasím s akné a ekzémy už nějaký ten pátek, proto povinnost nosit roušky byla mnou již od počátku brána jako nutné zlo. Ale co, řečeno slovy českých celebrit – já chráním tebe, ty chráníš mě. Bylo mi ale také hned jasné, že pupínků a ekzému okolo úst se jen tak nezbavím. Spíše naopak…

Máte taky „MASKNE“?

Podráždění a akné způsobené nošením roušek je tak časté, že si od Američanů vysloužilo přezdívku Maskne. Trpíme jím do určité míry všichni, a nebyli bychom to my, kdybychom vám nedali pár rad, jak ošetřovat pleť pod roušku a jak jí ulevit, když jí odložíme.

Proč se „MASKNE“ tvoří?

Časté nošení roušek může nejen vytvořit, znovu obnovit, ale i velmi zhoršit již stávající kožní problémy od akné, až po různé druhy dermatitidy nebo rosacei. To je z převážné části způsobeno textilií otírající se o pleť. Tření látky způsobuje narušení vnější ochranné vrstvy kůže, ve které se pak tvoří malé trhlinky. To umožní snadnější proniknutí bakterií a nečistot do kůže a to může vést k zánětům a k akné.

Vliv na naši pleť má i hromadící se vlhkost mezi rouškou a ústy. Teplo a vlhkost soustředěná kolem úst může změnit pH vaší pokožky a vaše pleť se tak může čelit zásadnímu problému – množení bakterií a kvasinek. To se projevuje suchými a popraskanými rty a koutky nebo periorální dermatitidou, což je varianta rosacei neboli růžovky, která vytvoří suchá místa okolo úst s bolavými pupínky, co vypadají jako akné.

A pokud se teď vrátíme zpět na začátek k již zmíněným mikro trhlinkám na kůži, tak je odpověď proč se tvoří pod rouškou podráždění a akné je nasnadě.

Jak se tedy bojovat proti „MASKNE“?

Samozřejmě jedním z důležitých faktorů je rouška sama. Nejideálnější jsou roušky na jedno použití nebo látkové roušky ze 100% bavlny. Masově prodávané roušky z plavek proto vyhoďte z okna, kůže má i tak dost problémů dýchat pod bavlnou, natož pod syntetikou 🙂 A samozřejmostí je roušky udržovat v čistotě a pravidelně je sterilizovat.

Krém na den

V tomto období také zapomeňte na hutné krémy na zralou pleť, drsné exfoliátory nebo kosmetické produkty s různými druhy retinolů a retinoidů a prakticky na cokoliv, co by mohlo vaši pleť podráždit nebo jí úplně zbavit mazu. Absolutní ne jsou rozhodně krémy proti akné, které vaši pleť ještě více podráždí.

Porozhlédněte se spíše po lehkých texturách vhodných na citlivou pleť, ty totiž obsahují protizánětlivé složky a jsou bohaté na antioxidanty. Ty se postarají jak o napravení ochranné bariéry kůže, tak i o ochranu před volnými radikály. V krémech hledejte složky jako je měsíček, zelený čaj, aloe vera nebo různé druhy heřmánku. Také určitě nezapomeňte na kyselinu hyaluronovou, která pomůže pleti s hydratací.

České kosmetické názvosloví je trochu omezené, a proto se nebojte také vyhledat hydratační lotiony – neboli krémy s jemnou texturou podobnou pleťovému mléku. Ale nenechte se vyvést z míry, nejsou to pleťové vody ani mléka, jsou to opravdu krémy určené na den. Doporučujeme také nanést krém 30 minut před nasazením roušky, aby měl čas se vstřebat do pleti a neznečistil vaši roušku.

Ideálním krémem pro rouškové období je u nás Facial Lotion od Kahina Giving Beauty. Ten obsahuje olej ze semínek maliny, který má silné antioxidační schopnosti a díky jeho vysokému podílu kyseliny linolové snižuje výskyt akné. Molekuly sodíku hyaluronového obsaženého v tomto krému, mají stejné účinky jako kyselina hyaluronová, ale díky jejich velikosti mnohem lépe proniknou do kůže. Takže hydratuje, zvláční a zároveň zklidní a předejde tvorbě pupínků.

Po odrouškování

Důležité také je si ráno a večer pleť řádně očistit. Přední dermatologové se shodují na tom, že pleť by měla být očištěna ihned po odložení roušky, aby se smyly veškeré nečistoty a bakterie a předešlo se tak tvorbě pupínků. Zkuste se podívat po opravdu jemném čistícím oleji či gelu určeným na citlivou pleť. Pokud neholdujete čistícím olejům, tak vám můžeme doporučit například Vital Cleanse od Elemental Herbology. Má spíše gelovou texturu a je plný protizánětlivých složek a antioxidantů jako med z manuky, zelený čaj nebo papája, která odstraňuje odumřelé kožní buňky.

Pro zklidnění podrážděné pleti je dobré si doma nanést hutnější krém či dokonce balzám, který je bohatý na ceramidy a skvalen. Ten se postará o znovu obnovení ochranné bariéry pleti a vaše pleť bude druhý den znovu jako nová.  Zde vám můžeme doporučit multifunkční balzám Tree of Life od Elemental Herbology, který v sobě skrývá olej z palmy buriti, která je nejbohatším zdrojem beta karotenu. Tento balzám pomůže intenzivní hydrataci, vláčnosti a zklidní suchou a zanícenou pokožku. Navíc ho můžete použít jak na obličej, rty nebo tělo. A krásně hojí jizvičky nebo strie.

Roušky tu s námi nějaký ten pátek zůstanou, proto je důležité se naučit o naši pleť starat i v nových podmínkách. Proto by se naší mantrou mělo stát heslo „čistit a hydratovat“, ať už se vám udělají pupínky, maskne nebo ekzém.